LodzPruszkówWarszawaZabki

JAK PRAWIDŁOWO KRÓĆ RYBY NA ROŁKI I SUSHI?

Składniki

placeholder

Ryba jest jednym z głównych składników sushi i rołek. Smak potrawy zależy od jej jakości!

Jaka część ryby jest odpowiednia?

Oczywiście najlepiej jest wziąć świeży filet do zrobienia rołek i sushi. Z filetu należy usunąć wszystkie kości i odciąć folie i wysuszyć krawędzie, aby plastry ryby wyglądały ładniej.

Jak pokroić rybę na sushi i rołki?

W przypadku rołek lepiej pokroić rybę w cienkie plasterki. W przypadku sushi plastry mogą być grubsze, o grubości 5-7 mm.

Przed pokrojeniem ryby należy ją trochę zamrozić. Dzięki temu filet zachowa swój kształt i znacznie łatwiej będzie go pokroić.

Aby prawidłowo pokroić rybę, należy położyć filet na desce do krojenia. Trzymając go lewą ręką, prawą pokrój plastry o szerokości 3-4 cm i grubości 3-4 mm. Nóż należy trzymać pod kątem 40 stopni. Aby prawidłowo wykonać cięcie, ruchy muszą być płynne. Należy pamiętać, że filet należy przecinać tylko w poprzek włókien, aby ryba się nie rozpadła.

Podczas krojenia okresowo wycieraj nóż. Jest to szczególnie ważne, jeśli ryba jest tłusta. Pomoże to uniknąć nadmiernego przesuwania się noża.

Stosując się do powyższych zasad krojenia, będziesz w stanie przygotować udane rołki w domu! Nie masz czasu na samodzielne ich przyrządzanie? Zamów sushi i rołki w Sushi Story! Mamy szybką dostawę i wiele zestawów promocyjnych w super cenie.




Obejrzeć wszystkie informacje